Taekwondo

Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige vechtkunst. Een snelle sport. Maar vooral een sport met toekomst. In Azië maar ook in Europa neemt de populariteit ervan steeds verder toe. Zowel mannen, vrouwen, kinderen en ouderen beleven veel plezier aan taekwondo. Een sport die op alle niveaus aantrekkelijk is. Voor de recreant, voor de wedstrijdsporter, maar ook voor de topsporter.

Taekwondo betekent letterlijk ‘manier van de voet en de vuist’, maar het accent ligt op de voeten en de benen. Een goede uitvoering vereist de nodige inspanningen. Taekwondo leent zich uitstekend voor het verbeteren van de lichamelijke conditie én het zelfvertrouwen. Iedereen kan de taekwondo-technieken leren. In het jaar 2000 heeft taekwondo de olympische status gekregen. Hiermee bereikte de sport die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal.

Taekwondo onderdelen

Het is een way of life… de principes van taekwondo zijn niet alleen binnen de dojang (taekwondoschool) van toepassing, maar ook daarbuiten. De principes zijn: Respect – Integriteit – Doorzettingsvermogen – Onoverwinnelijke geest – Zelfbeheersing … een way of life!

Stijlvormen maken een belangrijk onderdeel uit van taekwondo. De beheersing van de techniek komt erin tot uiting. Er worden wereldwijd wedstrijden mee gehouden.

Daarnaast is sparren een onderdeel van taekwondo dat sinds 2000 een olympische status heeft. Ook voor dit onderdeel worden wereldwijd veel wedstrijden gehouden.

Breektesten maken ook onderdeel uit van taekwondo. Het laat de explosiviteit van de vechtkunst zien. De wedstrijdbeoefening van dit onderdeel neemt in rap tempo toe.

Banden

Witte band: Staat voor onschuld, onwetendheid, ongevaarlijk en kwetsbaarheid. Een witte-bander beheerst geen enkele techniek en weet weinig tot niets van taekwondo. Door het dragen van de witte band laat men zien dat men taekwondolessen volgt. De leerling is nog een zaadje dat moet worden geplant om tot bloei te kunnen komen.

Gele band: De basis is gelegd. Hij is nog niet gevaarlijk, maar kan zich wel verdedigen. Het zaadje begint wortels te krijgen.

Groene band: De taekwondoka wordt steeds gevaarlijker, maar is nog lang niet gevaarlijk genoeg om het kwade te kunnen weerstaan. Er gaan bladeren aan het plantje groeien.

Blauwe band: De kleur blauw betekent dat de plant de hoogte in begint te groeien. Hij is een gevaar voor velen, maar niet voor iedereen. De basis is wel voorgoed vastgelegd. Nu komt er verbetering, kracht, variatie en snelheid.

Rode band: De rode band staat voor gevaar. De taekwondoka is bijna klaar met zijn opleiding en beheert de technieken, maar moet voorzichtig zijn. De plant verandert in een boom met stam, takken en bladeren en moet daarvoor goede wortels hebben.

Zwarte band (1e dan of poom): De zwarte band is het tegenovergestelde van wit, dus getraind, gevaarlijk, onkwetsbaar en met beheersing van de technieken. De boom is nu volledig ontwikkeld en laat zijn zaden op de grond vallen. Door hergeboorte gaat de boom verder met groeien. Je leert dat elk kind een nieuw begin met zich meebrengt en hierdoor kan taekwondo doorgegeven en verbeterd worden.

De beginnende taekwondoka start met de witte band. De zwarte band is de 1e Dan. De 10e Dan is het hoogst haalbare en alleen weggelegd voor de allergrootste meesters. Onder vind je het overzicht van de te behalen banden en Dan graden.

belts